NTS VERSLAGEN

NTS VERSLAGEN

Verslag

Nicolaes Tulp Symposium

Donderdag 2 november 2023

Het Nicolaes Tulp symposium is HET podium voor artsen en studenten Geneeskunde uit de regio Noord-Holland om hun wetenschappelijk onderzoek te presenteren en daar, naast eer en roem, een mooie geldprijs mee te kunnen verdienen.


Op 2 november vond voor de vierde keer dit Nicolaes Tulp symposium plaats. Ook dit jaar in de openbare Bibliotheek Amsterdam. Net zoals bij eerdere edities werd de feestelijke avond gezamenlijk georganiseerd door de Amsterdam Medical Student journal (AMSj), Stichting Martinus van Marum, en KNMG district Amsterdam/Noord-Holland. Er waren 18 prachtige inzendingen. Daarvan werden 8 kandidaten geselecteerd om hun onderzoek te presenteren voor 3 prijzen. Kandidaten, hun familie, vrienden en collegae konden in de Forumzaal de presentaties bijwonen. Het symposium programma werd ingeleid en gestructureerd in een strak schema door dr. Gabor Linthorst.


De AMSj Prijs:


Voor de AMSj-prijs waren geneeskunde-studenten Katie Gout, Daan Karssing en Mijntje Kranenburg de uitgenodigde kandidaten, die ieder het door hen uitgevoerde onderzoek op voortreffelijke wijze presenteerden. Daan presenteerde zijn onderzoek over overleving bij DLBCL( Diffuse large B-cell lymphoma) MYC gen-translocaties in stadium I en II in Nederland. Mijntje liet op mooie wijze zien wat preoperatief vasten kan betekenen bij patiënten die een nefrectomie ondergaan. De AMSj onderzoeksprijs werd toegekend aan Katie voor het onderzoek naar een gemeenschappelijk brein-netwerk waar epileptische aanvallen starten.


Ontwikkelingsprijs KNMG district Amsterdam/Noord-Holland


De geselecteerde kandidaten voor de Ontwikkelingsprijs KNMG district Amsterdam/Noord-Holland waren dit jaar Elise Meima-van Praag, Eduard Verheijen en Angelique Winkel. Elise en Angelique presenteerden hun onderzoek ‘live’ vanuit de Forumzaal in de OBA. Eduard was ten tijde van het Nicolaes Tulp Symposium in Boston en presenteerde zijn onderzoek (en beantwoordde vragen) via Zoom. Alle drie brachten elk een uitstekende voordracht van hun actuele en maatschappelijk relevante onderzoeksprojecten, en de resultaten die het dagelijks werk van collega’s in vrijwel alle disciplines raakt. Eduard had zijn presentatie de mooie titel ‘Blok aan het been: pijnbestrijding met een wortelblokkade voor patiënten met een lumbale hernia’ gegeven en liet zien hoe de in te nemen pijnmedicatie gereduceerd kon worden door het plaatsen van een blok. Angelique had in een prachtig onderzoek de gezinstransmissie van Omicron en de rol van immuniteit onder de loep genomen en wist haar onderzoek zeer beeldend - met foto’s van huisbezoeken in de beschermende pakken - te presenteren. Van de drie uitstekende kandidaten was het uiteindelijk toch Elise die de prijs uit handen van het districtsbestuur in ontvangst mocht nemen. Haar onderzoek naar de aanpak van Crohnse perianale fistels, zowel in beoordeling van de fistels, als behandeling en de voorlichting aan de patiënt heeft belangrijke consequenties voor de praktijk!


De Martinus van Marum Prijs voor Geneeskunde


De Stichting Martinus van Marum nodigt traditiegetrouw twee onderzoekers uit als sprekers op het symposium. De onderzoeken hadden dit keer als gemeenschappelijke factor de medicatie. Li-Anne Douma presenteerde haar onderzoek naar pembrolizumab en lenvatinib in de 2e en 3e lijn bij de behandeling van een pleuraal mesothelioon (In de PEMMELA studie onderzocht zij of een combinatiebehandeling met immunotherapie via het infuus en een tyrosinekinaseremmer in capsulevorm een nieuwe kans biedt voor deze patiëntengroep).

De Martinus van Marum prijs voor Geneeskunde ging echter naar Vincent Lanting met het onderzoek naar actief switchen van effectieve hiv-behandeling naar een combinatie met doravirine een veilig en kostenbesparend alternatief. De nieuwe therapie blijkt goed te worden verdragen en levert daarnaast een forse besparing van 1 miljoen euro per jaar aan medicatiekosten op. Binnen het OLVG, als een van de grootste HIV-behandelcentra, heeft de studie er al toe geleid dat de nieuwe behandeling in veel gevallen de eerste keuze is.

De avond werd afgesloten onder genot van een drankje in de bar, waar de prijswinnaars werden gefeliciteerd door de aanwezigen.

Foto’s van het symposium kunt u vinden onder de fotogalerij op deze website.


Gefeliciteerd Katie, Elise en Vincent!

Dank aan alle aanwezigen voor hun belangstelling en deelname aan deze mooie avond.


En speciale dank aan: Voorzitter: dr. G.E. Linthorst

Fotografie: Hafsa Aoulad Ahajan,

Alexander Moerkamp

Juryleden AMSj Onderzoeksprijs 2022 J.E. (Jurgen) Seppen, L.M.C. (Lucres) Nauta-Jansen, Renate van Belle-van den Berg

Juryleden en bestuursleden voor de Ontwikkelingsprijs KNMG District Amsterdam/Noord-Holland

Juryleden Martinus van Marum Prijs voor Geneeskunde: F.M.M. (Cisca) Griffioen, J.P.J. (Jan) Bakker, H.E. (Henriëtte) van der Horst

Symposium organisatie :

AMSj: Eline Kooijman + Semih Ȫzkan

KNMG District Amsterdam/Noord-Holland: Pheck Hwa Soo +  Dwayne Naves

Stichting Martinus van Marum: Harriet Booij-Venekamp + Janneke van der Flier-Stapel

Verslag

Nicolaes Tulp Symposium

woensdagavond 18 mei 2022

Het derde Nicolaes Tulp Symposium heeft plaatsgevonden op woensdagavond 18 mei 2022,

in het theater van de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

De avond werd georganiseerd door het Amsterdam Medical Student journal, de Stichting Martinus van Marum en KNMG district Amsterdam/Noord-Holland.


 Het was een bijzondere avond met 8 interessante inspirerende presentaties van jonge (aanstaande) collega’s. Het symposium gaf begeleiders, promotoren en juist ook ouders en familieleden gelegenheid hun kroost in het echt aan het werk te zien. De AMSj en District prijs kandidaten spraken 8 minuten, waarna vanuit de zaal en door de jury vragen gesteld werden. Knap hoe zij in hun korte presentatie zoveel inzicht konden geven in hun onderzoek. Jammer dat de avond té kort is om hen langer te kunnen horen. Na de pauze spraken de kandidaten voor de Martinus van Marum Prijs 12 minuten. De jury’s hadden moeite de winnaar aan te wijzen- Immers alle onderzoeken waren origineel en zeker ook maatschappelijk relevant zoals gevraagd wordt in de statuten van de Stichting Martinus van Marum. 

 

De AMSj prijs

De AMSJ prijs ging naar Laura Boekel voor haar onderzoek naar de consequenties van Covid-19 voor patiënten met reumatische aandoeningen. Het bijzondere van dit onderzoek was dat ook de patiënten vanaf het begin erbij betrokken waren en mede daar door het vaccinatie beleid voor deze groep patiënten aangepast werd.


 De ontwikkelingsprijs KNMG district Amsterdam /Noord- Holland

Deze prijs werd uitgereikt aan Elke Wynberg. Zij was een stuwende kracht bij het opzetten van het prospectief cohort van COVID-19 patiënten in de RECoVERED studie. Binnen dit cohort van patiënten met mild tot ernstige COVID-19 ziekte werd onderzocht hoe snel zij hiervan herstelden of ‘long COVID’ ontwikkelden en wat de risicofactoren voor traag herstel en langdurige symptomen waren.


 
De Martinus van Marum Prijs was voor:

Lisa van der Vaart. 

Zij presenteerde (promotie onderzoek) de resultaten uit de PEOPLE studie. Een vaginale prolaps is een veelvoorkomend probleem en met een toenemende levensverwachting zal de impact wereldwijd toenemen. Zij deed tot slot een oproep om in de spreekkamer behalve aandacht aan incontinentie bij prolaps klachten ook aandacht aan het seksueel functioneren te geven.


 De foto’s van de avond kunt u zien onder het kopje 'Fotogalerij'.

Op de ‘Livestream‘ van de avond kunt u de presentaties volgen:  https://youtu.be/o-mAomv1W_0 

 

Programma

18:30 uur opening door professor Jan Hindrik Ravesloot


 Kandidaten Amsterdam Medical Student journal Onderzoeksprijs
Mahsoem Ali, BSc student: Alvleesklierkanker opsporen met één buisje bloed
Laura Boekel, BSc: Consequenties van COVID-19 voor patiënten met een reumatische ziekte: resultaten van een grootschalig prospectief gecontroleerd cohortonderzoek
Lianne Kwant, BSc: Saint or Sinner: De rol van de macrofaag in lupus nierbiopten
 
Kandidaten Ontwikkelingsprijs KNMG district Amsterdam/Noord-Holland
Maartje Dijkstra, arts: De Amsterdamse aanpak voor vroeg opsporen en behandelen van acute hiv-infecties Julien Vos, arts: Oncologische nacontroles en nazorg door de huisarts of de specialist?
Elke Wynberg, arts: Meer dan 3 maanden verder, maar toch nog klachten: een prospectieve studie naar langdurige COVID-19 symptomen
 
  Kandidaten Stichting Martinus van Marum prijs voor Geneeskunde
Liliane Roosendaal, arts: Verschillen tussen vrouw en man voor het effect van antistolling (heparine) tijdens vaatchirurgische ingrepen
Lisa van der Vaart, arts: Verandering in seksueel functioneren na behandeling met een pessarium of chirurgie bij een vaginale prolaps
 
Prijsuitreiking
Sluiting door professor Jan Hindrik Ravesloot
Na afloop waren er drankjes en hapjes.

Verslag
Nicolaes Tulp symposium
Dinsdagavond 8 juni 2021


___________

Op dinsdag 8 juni 2021 was het zo ver, de tweede editie van het Nicolaes Tulp Symposium. De tweede editie vond plaats in de OBA. Deze tweede editie kon via een livestream vanuit huis worden gevolgd. 

Tijdens deze avond presenteerde 8 gemotiveerde wetenschappers hun onderzoek. De avond werd gepresenteerd door professor Jan Hindrik Ravesloot. 

Na de opening door professor Jan Hindrik Ravesloot spraken eerst de drie AMSj kandidaten., Na korte wissel aan de jurytafel volgden de drie sprekers voor de District Prijs. Tot ieders verbazing en tevredenheid liep het programma van 8 minuten spreken 4 minuten+ vragen beantwoorden + 1 minuut wissel niet uit! Na de tweede korte pauze spraken de kandidaten voor de grotere Martinus van Marum Prijs ieder totaal 16 minuten.

AMSj onderzoeksprijs


De AMSj onderzoeksprijs werd gewonnen door Wenneke van Weelden MSc:


"Vitaminestatus bij zwangere vrouwen met obesitas en associaties met zwangerschapssuiker en epigenetische veranderingen in de neonaat."


Zij deed haar onderzoek aan de Faculty of Life Sciences and Medicine van Kings College London. Haar mooi opgezette onderzoek draagt bij aan begrip en zal hopelijk op grotere schaal vervolgd worden. Immers: Obesitas, ook bij zwangere vrouwen, heeft geleid tot zorgen over de metabole gevolgen, die kunnen bijdragen aan de determinanten van obesitas bij kinderen in het vroege leven. Het wordt steeds duidelijker dat het dieet van moeder, waaronder foliumzuur en vitamine B12, het epigenoom van de foetus kan veranderen. Hetgeen gevolgen heeft in het metabolisme van het kind, ook op latere leeftijd.


Iris Blom, MMSc presenteerde:


 "De wereldwijde rol van medisch studenten tijdens de COVID-19 pandemie."


Een mooi initiatief van medische studenten over de hele wereld. Zij onderzochten wat de rol van medische studenten wereldwijd was en waar verbetering kan worden behaald.


Mariam Ali, BSc presenteerde:


"Presenteert een beroerte bij vrouwen zich anders dan bij mannen? Een systematische review en meta-analyse."


Een uitgebreide systematische review en meta-analyse waarde juryleden van onder de indruk waren, zeker voor een bachelorthesis!


Ontwikkelingsprijs KNMG District AMS/NH


De Ontwikkelingsprijs van KNMG-district Amsterdam/Noord-Holland werd gewonnen door: Monique van Montfort-Snoek, huisarts in Heemskerk:


"Een regionaal protocol voor wondbehandeling"


Haar uiterst praktische onderzoek en haar inzet om met de resultaten Een regionaal protocol voor wondbehandeling te ontwikkelen leverde haar terecht de Districtsprijs op! Zoals de jury van het District opmerkt: De eenvoud van het wondspoelen, wondranden met zinkolie beschermen en afdekken met paraffine gazen voorkomt onnodige kosten van dure materialen. Het is precies het soort onderzoek waar onze Ontwikkelingsprijs voor bedoeld is.


Beau van Driel, BSc presenteerde:


"Bloedonderzoek: een nieuwe diagnostische test voor hartklepafwijkingen?"


Een diagnostische test uit de toekomst!


Nine de Graaf, arts presenteerde:


"Dutch Operation Hernia in Ghana: een prospectieve cohortstudie naar de uitkomsten van de missie van 2020."


Een indrukwekkend initiatief van verschillende chirurgen en studenten. Zij liet zien dat wetenschap ook buiten landgrenzen rijkt.


Martinus van Marum Prijs voor Geneeskunde


De Martinus van Marum prijs voor Geneeskunde werd gewonnen door: Kelly Kwa, arts in het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk:


“De effectiviteit van het enzymatisch debrideren van brandwonden is afhankelijk van de denaturatie van collageen”.


De toepassing van enzymatisch debrideren wordt sinds 2015 in het brandwondencentrum in Beverwijk toegepast, waarbij direct de effectiviteit is gebleken. Echter, bij enkele patiënten bleek de behandeling niet het gewenste resultaat te geven. Om de puzzel op te lossen zette zij een prachtig ex-vivo experiment op. Daarbij toonde zij aan dat het enzymatisch debrideren van verbrandingen met heet water van <70 graden Celsius ineffectief is.


Dianne de Gooijer, arts presenteerde:


"Onderhouds-chemotherapie met gemcitabine verlengt de progressie vrije overleving in patiënten met maligne mesothelioom"


Een ingewikkeld en relevant onderzoek naar de behandeling van maligne mesothelioom.


Lees het uitgebreide verslag van de avond door de KNMG journalist hier.

Wenneke van Weelden 

Winnares Nicolaes Tulp Symposium 2021


"Daar stond ik dan naar mijn kledingkast te staren. Keuzestress. Wat trek je ook al weer aan naar een symposium? Na een maandenlange lockdown was het Nicolaes Tulp Symposium weer het eerste ‘life event’ waar ik heen mocht. Ik had er zin in! Het symposium voelde voor mij als de feestelijke afsluiting van mijn wetenschappelijke stage, die ik in Londen gevolg heb. Natuurlijk was het fantastisch om te winnen, maar daarnaast genoot ik ook enorm van de sfeer en alle aanwezigen. Na afloop ben ik met een aantal juryleden een drankje gaan drinken en werden de mooiste en grappigste verhalen over vroeger verteld. Kortom, een leuke avond vol verrassingen die ik van harte aanraad. En de jurk die ik besloten had te dragen, is nu mijn favoriet."




Share by: